Veruit de meest toegepaste grafbekisting zijn de gebruikersvriendelijk ‘getrapte’ bekistingen. Iedere ring bestaat uit 4 losse delen (2 x lengtedelen en 2 x kopdelen), die op vernuftige wijze in elkaar grijpen en zelflossend zijn.
Hoe werkt de 4-delige, getrapte grafbekisting?
Om veilig en gebruikersvriendelijk te kunnen werken (handmatig als wel machinaal) wordt de ring met de grootste afmetingen als eerste, tot direct onder het maaiveld ingegraven. De kleinste ring wordt als laatste – en diepste – in de grond aangebracht. Deze kleinste ring wordt na de uitvaart als eerste verwijderd. Op deze wijze wordt de groeve steeds gestut en veilig op diepte gebracht. Bij het terugstorten van de grond werkt men veilig van beneden naar maaiveld. Dan wordt grond teruggestort in het graf tot aan de onderzijde van de daarbovengelegen ring. Ten slotte wordt de laatste bekistingsring weggenomen tot het graf weer geheel is volgestort. Zo wordt een steeds veilige werksituatie bewerkstelligd.
Robuust en lichtgewicht
Dit lichtgewicht aluminium systeem is robuust, bijzonder sterk en stijf. Dankzij de stijfheid van de ringen is doorbuiging door vlaktedruk van de grond het geringst. Dit is van essentieel belang om de kist goed te kunnen laten dalen zonder dat de kist op een grafbekistingring stuikt. Een grafbekistingsysteem bestaat meestal uit één (1) tot maximaal vier (4) ringen. Het aantal benodigde ringen wordt bepaald door de diepte van het te maken graf en de beschikbare grafruimte.
Getrapt
De term ‘getrapt’ komt voort uit het verspringen van de lengte- en breedtematen van de grafbekistingringen, waarbij met de maatvoering nadrukkelijk rekening gehouden is met de beperkte beschikbare grafruimte.
Vaste ringen
Tevens fabriceert HONOR Piëteitstechniek zogenaamde vaste ringen, speciaal voor het machinaal graf maken. Zie volgende productbeschrijving.
Samenstelling getrapte grafbekisting
De lichtgewicht ringdelen zijn opgebouwd uit dubbelwandige aluminium profielen met geïntegreerde verstevigingsribben en dubbele, ergonomisch vormgegeven handgrepen. Iedere ring is aan de onderzijde voorzien van het speciale, door HONOR Piëteitstechniek ontwikkelde, snijprofiel. Hierdoor zakken de bekistingringen makkelijker in de grond tijdens het (handmatig en machinaal) graven van het graf.
Kwaliteit en veiligheid
Uit het oogpunt van kwaliteit is de hele constructie gelast (geen popnagels). De hierdoor verkregen degelijkere constructie biedt uw mensen en organisatie continuïteit in veiligheid en lagere onderhoudskosten gedurende vele jaren.
Eenvoudig toe te passen, op te bouwen en uitneembaar
Bijzonder is de koppeling van de kopse- en lengtedelen. Dankzij het door HONOR Piëteitstechniek ontwikkelde V-nok systeem is de grafbekisting ook bij grote vlaktedrukken zeer eenvoudig met behulp van een (mechanische of hydraulische) uitzetstempel te lossen. Ieder ring is door één persoon handmatig of machinaal eenvoudig uit de groeve te verwijderen. Bij het machinaal aanbrengen en/of verwijderen kan een hijsjuk in de handgrepen worden geplaatst. Aan dit hijsjuk kan een hijs-viersprong (ketting) worden bevestigd die aan de giek van de grafdelfmachine wordt bevestigd.
Grote voordelen van 4-delige grafbekisting
- Ook handmatig te plaatsen/verwijderen;
- Neemt weinig volume in (ook tijdens transport tussen en over begraafplaatsen);
- Eenvoudig toe te passen;
- Snel en eenvoudig op te bouwen en uit elkaar te nemen;
- Ideaal in gebruik met materiaalwagen (waarop alle benodigde middelen en gereedschappen getransporteerd kunnen worden).
Veiligheids- en gezondheidseisen
De HONOR aluminium grafstutwand voldoet aan de desbetreffende, fundamentele veiligheids- en gezondheidseisen conform Europese Machinerichtlijn 2006/42/EC (Machineveiligheid) en ISO 12100 (Risico Beoordeling) en Arbo-Informatieblad P-25: “Putten en Sleuven”.